Czerwiec w sadzie. Jakie prace wykonać?

„Na święty Antoni pierwsza jagódka się zapłoni”

Czerwiec jest miesiącem, w którym rozpoczynamy zbiory jagody kamczackiej, truskawek, poziomek, a także niektórych odmian czereśni. W drugiej połowie miesiąca dochodzą do tego agrest, maliny i porzeczki. Żeby ochronić owoce przed ptakami, możemy zarzucić na drzewa i krzewy specjalną siatkę. Należy też pamiętać, że ptaki chętnie jedzą owoce, ponieważ są spragnione – naczynia z wodą na pewno pomogą odwrócić ich uwagę.

Ptaki to nie jedyne stworzenia, które mogą zagrażać owocom. Żeby chronić śliwki i jabłka, na pniach drzew należy umieścić opaski chwytne z papieru falistego, które służą wychwytywaniu gąsienic owocówek. Na wiśniach i czereśniach wieszamy pomarańczowe tabliczki lepowe z środkiem wabiącym, które posłużą do sygnalizacji o odławiania nasionnicy trześniówki. Powinniśmy też pamiętać, że wskazany jest wczesny zbiór owoców. Pod koniec czerwca należy rozłożyć włókninę lub gęstą siatkę, która utrudni wypadającym z owoców larwom zagrzebanie się w ziemi.

Niestety, czerwiec to nie tylko miesiąc intensywnego wzrostu roślin sadowniczych, ale też chwastów. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o pieleniu i ściółkowaniu gleby pod roślinami. Wskazane jest również ściółkowanie krzewów kompostem – w taki sposób zapewnimy wilgotną glebę i zaopatrzenie w składniki pokarmowe. Nie możemy zapomnieć też o regularnym nawadnianiu drzew i krzewów. Jeżeli w maju szczepiliśmy drzewa owocowe, teraz należy poluzować wiązania, a także przystąpić do uszczykiwania wierzchołków zrazów i zabezpieczyć zrazy przed wyłamaniem.

W połowie czerwca powinniśmy przerzedzić zagony malin. Wycinając najsłabsze odrosty korzeniowe, musimy zostawić 10-12 silnych pędów na 1 metr bieżący. Skracamy też krótkie pędy boczne jeżyn, które skracamy nad dwoma lub trzeba liśćmi, a rózgi przywiązujemy do podpór w taki sposób, żeby stworzyć szpaler ułatwiający zbiór. Nie możemy zapominać o regularnych zbiorach truskawek, grochu i czosnku. To doskonała pora na sadzenie kalarepy, kapusty pekińskiej i późnych odmian kalafiora.

Jeżeli posiadamy zioła, powinniśmy je ścinać w słoneczne dni i suszyć.